relaties

Bij problemen in een relatie is het contact tussen mensen vaak verstoord, mensen trekken zich terug, er ontstaat verwijdering, waardoor je elkaar steeds minder verstaat. Dit kan gaan over intieme relaties, ouder-(volwassen)kind relaties, maar ook meer functionele relaties zoals binnen het werk.

Ik begeleid dit traject, soms samen met Sandor Penninga, trainer/ coach/ opleider en mijn partner. Dit samen doen geeft een andere dynamiek aan de sessies, er is een man-vrouw verdeling en een coach-therapeut verhouding.

Het haptotherapeutisch perspectief wordt aangevuld met een meer gedragsmatig coachend perpectief. We werken dan, als dat nodig is, tussentijds ook individueel met de cliënten.
Bij de aanmelding kijk ik wat de vraag en de wensen van de cliënten zijn en aan de hand daarvan bepalen we de vorm.

In de relatiebegeleiding wordt er gekeken of mensen elkaar weer kunnen ontmoeten. Tijdens de begeleiding kijken we naar hoe het contact verloopt. In welke patronen ben je samen terecht gekomen? Van daaruit gaan we onderzoeken waar dit vandaan komt. Hierbij staat het gevoel, wat ervaar je bij jezelf en de ander, en hoe gedraag je je ten opzichten van die ander, centraal. En: wat doet dit met jou en die ander. De geschiedenis van een ieder en wat dat betekent voor zijn of haar manier van reageren komt ook aan bod. Dan kijken we naar hoe het ook anders kan.

Horen en gehoord worden, ruimte innemen en geven, vanuit welke intentie en overtuiging reageer je en wat is het effect van jouw gedrag op de ander.
Dit zijn dingen die voorkomen in de begeleiding.